Заключний звіт про виконання міської програми соціального захисту окремих категорій громадян – мешканців м. Черкаси, які мають право на пільги відповідно до законодавства погодили на засіданні виконавчого комітету. Відтак подали Програму на розгляд і затвердження Черкаською міською радою.

 

Міська програма соціального захисту окремих категорій громадян – мешканців м. Черкаси, які мають право на пільги відповідно до законодавства (далі – програма) затверджена рішенням Черкаської міської ради від 12.06.2018             № 2-3420 (зі змінами).

 

Програма була прийнята з метою реалізації права жителів м. Черкаси на пільги, гарантовані державою, у зв’язку із змінами у законодавстві, а саме: відповідно до частини 5 статті 102 Бюджетного кодексу України до 01.01.2017 пільги окремим категоріям громадян надавалися за рахунок субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам. Згідно із Законом України «Про внесення змін до Бюджетного Кодексу України» від 20.12.2016 видатки на забезпечення цих пільг віднесено до видатків місцевих бюджетів. 

Незважаючи на те, що програма була прийнята у червні 2018 року, реалізацію та фінансування її заходів розпочато у 2019 році. Плановий фінансовий ресурс програми за період з 2019 до 2023 року включно склав 11975,9 тис. грн. Профінансовано за 5 років – 10368,9 тис. грн, що становить  86,6% до планових призначень.

 

У рамках реалізації програми, за рахунок коштів бюджету Черкаської міської територіальної громади здійснювалися наступні заходи.

 

Надавалась щомісячна грошова компенсація витрат на автомобільне паливо особам, які мають особливі та особливі трудові заслуги перед Батьківщиною з розрахунку 50 літрів високооктанового бензину на місяць відповідно до діючих цін на паливо за наявності особистого транспортного засобу. У 2019-2021 роках компенсацію отримувала 1 особа, з 2022 – 2 особи. Видатки бюджету Черкаської міської територіальної громади на виплату компенсації за весь період реалізації програми склали 140,0 тис. грн., що становить 91,6% до планових призначень.

 

Передбачено проведення безоплатного капітального ремонту:

*власних житлових будинків і квартир осіб з інвалідністю внаслідок війни та прирівняних до них осіб; осіб, які мають особливі та особливі трудові заслуги перед Батьківщиною;

*колишніх малолітніх в'язнів концентраційних таборів, гетто та інших місць примусового тримання, визнаних особами з інвалідністю;

*власних житлових будинків членів сім’ї померлого (загиблого) ветерана війни; дружин (чоловіків) померлих жертв нацистських переслідувань, визнаних за життя особами з інвалідністю, які не одружились вдруге.

Реалізація заходу не здійснювалась у зв’язку з відсутністю кошторисних призначень.

 

Забезпечувались санаторно-курортним оздоровленням особи, на яких поширюється дія Законів України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» та «Про жертви нацистських переслідувань», особи з інвалідністю з числа військовослужбовців строкової військової служби відповідно до Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей».

 

За 2019-2022 придбано 81 путівку, зокрема, для пільгових категорій громадян – 75 путівок та 6 путівок для супроводжуючих осіб. У 2023 році путівки не придбавались оскільки, у зв’язку з воєнним станом в Україні, Законом України «Про Державний бюджет України на 2023 рік» зупинено на 2023 рік дію пунктів відповідних законів України, що гарантують право на безоплатне санаторно-курортне оздоровлення зазначених вище пільгових категорій громадян. Видатки міського бюджету на придбання путівок склали 768,4 тис. грн. або 98% до запланованого.

 

Програмою передбачалось надання компенсації вартості самостійного санаторно-курортного лікування особам, на яких поширюється дія Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» та особам зазначеним у статтях 6-1, 6-3 і 6-4 Закону України «Про жертви нацистських переслідувань». Реалізація заходу не здійснювалась у зв’язку з відсутністю звернень.

 

Надавались пільги окремим категоріям громадян з послуг зв'язку на абонентну плату за користування телефоном.

Відповідно до законодавства України право на 100% знижку від затверджених тарифів на абонентну плату за користування телефоном мають: особи з інвалідністю внаслідок Другої світової війни; особи, які мають особливі заслуги та особливі трудові заслуги перед Батьківщиною.

 

Пільга у розмірі 50% від затверджених тарифів на абонентну плату за користування телефоном відповідно до законодавства надається таким категоріям громадян:

*особам з інвалідністю внаслідок війни та прирівняним до них особам;

*учасникам бойових дій;

*членам сім’ї загиблого (померлого) ветерана війни;

*учасникам війни;

*громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи 1, 2 категорії;

*дружинам (чоловікам) померлих громадян з числа учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, віднесених до категорії 1, 2, смерть яких пов'язана з Чорнобильською катастрофою, або опікуну (на час опікунства) дітей померлих громадян;

*дружинам (чоловікам) померлих громадян з числа учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС, віднесених до категорії 3, смерть яких пов'язана з Чорнобильською катастрофою, або опікуну (на час опікунства) дітей померлих громадян;

*сім’ям, що мають дитину з інвалідністю, якій встановлено інвалідність пов'язану з Чорнобильською катастрофою, за умови, що дитина проживає разом з сім’єю;

*колишнім неповнолітнім в'язням концентраційних таборів, гетто, інших місць примусового тримання;

*колишнім малолітнім в'язням концентраційних таборів, гетто та інших місць примусового тримання, визнаним особами з інвалідністю;

*колишнім в'язням концентраційних таборів, гетто та інших місць примусового тримання;

*дружинам (чоловікам) померлих жертв нацистських переслідувань, визнаним за життя особами з інвалідністю, які не одружились;

*ветеранам військової служби, ветеранам органів внутрішніх справ, ветеранам Національної поліції, ветеранам податкової міліції, ветеранам державної пожежної охорони, ветеранам Державної кримінально-виконавчої служби України, ветеранам служби цивільного захисту, ветеранам Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації України;

*вдовам ветеранів військової служби, органів внутрішніх справ, Національної поліції, податкової міліції, державної пожежної охорони, Державної кримінально – виконавчої служби України, служби цивільного захисту, Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації України;

*особам, звільненим з військової служби, які стали особами з інвалідністю під час проходження військової служби;

*багатодітним сім’ям;

*дитячим будинкам сімейного типу та прийомним сім’ям, в яких не менше року проживають відповідно троє або більше дітей, а також сім’ям (крім багатодітних сімей), в яких не менше року проживають троє і більше дітей, враховуючи тих, над якими встановлено опіку чи піклування.

 

На початок дії програми пільгою на абонентну плату за користування телефоном скористався 4441 житель м. Черкаси, у 2023 році кількість пільговиків зменшилась до 1858 осіб. Зменшення кількості пільговиків обумовлено, в основному, відмовою жителів міста від користування стаціонарними телефонами. Видатки бюджету на оплату ПАТ «Укртелеком» за надані пільги становлять 6776,0 тис. грн., що складає 94,6% до планових призначень.

 

Надавались пільги на встановлення телефонів окремим категоріям громадян.

Так, на пільгу у розмірі 100 % від затверджених тарифів мають право: особи, які мають особливі заслуги та особливі трудові заслуги перед Батьківщиною; особи з інвалідністю внаслідок Другої світової війни; колишні малолітні в'язні концентраційних таборів, гетто та інших місць примусового тримання, визнані особами з інвалідністю.

 

Знижка у розмірі 80% від затверджених тарифів надається:

*особам з інвалідністю внаслідок війни та прирівняним до них особам; *учасникам бойових дій;

*членам сім’ї загиблого (померлого) ветерана війни;

*колишнім неповнолітнім в'язням концентраційних таборів, гетто, інших місць примусового тримання;

*учасникам війни, колишнім в'язням концентраційних таборів, гетто та інших місць примусового тримання;

*дружинам (чоловікам) померлих жертв нацистських переслідувань, визнаним за життя особами з інвалідністю, які не одружились вдруге.

 

Пільга у розмірі 50% від затверджених тарифів надається: громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи 1, 2 категорії; особам, звільненим з військової служби, які стали інвалідами під час проходження військової служби.

 

За період дії програми встановлення телефонів за пільговими тарифами проведено для 3-ох жителів м. Черкаси на загальну суму 0,3 тис. грн.

 

Виплачувалась компенсація ПАТ «Укрзалізниця» за пільгове перевезення осіб, які мають право на таку пільгу на залізничному транспорті приміського сполучення. Так, відповідно до законодавства України, право на таку пільгу мають:

   *особи з інвалідністю внаслідок війни та особи, які до них прирівняні;

супровідник особи з інвалідністю внаслідок війни І групи (не більше одного);

учасники бойових дій;

        *батьки військовослужбовців, які загинули чи померли або пропали безвісти під час проходження військової служби;

*особи з інвалідністю І, ІІ, ІІІ групи, діти з інвалідністю та особи, які супроводжують особу з інвалідністю І групи або дітей з інвалідністю (не більше однієї особи);

*громадяни, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи 1, 2 категорії;

*неповнолітні діти, яким встановлена інвалідність, пов’язана з Чорнобильською катастрофою;

*ветерани військової служби; ветерани органів внутрішніх справ; ветерани податкової міліції;

*ветерани Державної пожежної охорони;

*ветерани Державної кримінально-виконавчої служби України;

*ветерани служби цивільного захисту;

ветерани Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України;

*діти-сироти і діти, позбавлені батьківського піклування, що виховуються або навчаються у навчально-виховних, навчальних закладах або інтернатних закладах;

*діти з багатодітних сімей;

*пенсіонери за віком.

 

За період дії програми з бюджету Черкаської міської територіальної громади профінансовано 2627,2 тис. грн. за 14029 пільгових перевезень. Слід зазначити, що у 2023 році відшкодування за пільгові перевезення не проводились у зв’язку з відмовою ПАТ «Укрзалізниця» від укладення договору.

 

Також, у жовтні 2019 до заходів програми включено відшкодування громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, віднесеним до категорій 1, 2, витрат за проїзд один раз на рік до будь-якого пункту України і назад автомобільним або повітряним, або залізничним, або водним транспортом у розмірі 100% та 50% вартості проїзду відповідно. Компенсація виплачена 61 особі на загальну суму 42,3 тис. грн. Не зважаючи, що відсоток виконання заходу складає 50,7%, усі звернення задоволені у повному обсязі.

 

За рахунок коштів міського бюджету погашено кредиторську заборгованість по компенсації за пільговий проїзд один раз на рік до будь якого пункту України і назад автомобільним або повітряним, або залізничним, або водним транспортом громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, віднесеним до категорій 1, 2, що утворилась станом на 01.01.2016. Кошти отримали 47 громадян на загальну суму 14,7 тис. грн.

 

Детальна інформація щодо обсягів фінансування заходів програми наведена у таблиці до заключного звіту про виконання заходів міської програми соціального захисту окремих категорій громадян – мешканців м. Черкаси, які мають право на пільги відповідно до законодавства.

 

Проаналізувавши хід виконання програми, можна сказати, що програма не втрачає своєї актуальності, в цілому завдання програми вважаємо такими, що відповідають меті програми, та виконаними в повному обсязі.