Пояснює заступниця директора департаменту соціальної політики – начальник управління соціальної допомоги та компенсаційних виплат Катерина Бінусова.

 

22 березня 2024 р. Уряд затвердив чергові зміни до Порядку надання допомоги на проживання ВПО. Відповідно до положень п. 13-4 Порядку, на допомогу в другий шестимісячний період на підставі подання заяви мають право наступні категорії громадян:

Дитина до 18 років, яка прибула без супроводу законного представника
Або дитина яка влаштована в сім’ї патронатного вихователя, або дитина щодо якої встановлено факт відсутності батьківського піклування та яка тимчасово влаштована в сім’ю родичів, знайомих, прийомну сім’ю, дитячий будинок сімейного типу, з числа ВПО.

Заяву в інтересах дитини може подати:
*особа, яка перебуває у сімейних/родинних відносинах за наявності документа, що підтверджує такі відносини з дитиною, виданого службою у справах дітей за місцем звернення;
*особа, яку батьки або інші законні представники уповноважили супроводжувати дитину, за наявності письмової заяви одного із законних представників, завіреної органом опіки та піклування;
*особа, до сім’ї якої тимчасово влаштовано дитину, яка залишилася без батьківського піклування, за наявності копії наказу служби у справах дітей про тимчасове влаштування;
*патронатний вихователь тощо.

Патронатний вихователь
Заява подається особисто. Допомога призначається на період перебування дитини у сім’ї патронатного вихователя (але у межах 6 місяців).

Вагітна жінка
Після 30-го тижня вагітності (27-го тижня вагітності — для жінок, яких віднесено до I—IV категорій осіб, постраждалих від наслідків аварії на Чорнобильській АЕС). Заява подається особисто. Факт непрацездатності підтверджується інформацією про номер запису в Реєстрі медичних висновків в електронній системі охорони здоров’я про сформований медичний висновок про тимчасову непрацездатність категорії «Вагітність та пологи» або довідкою лікувально-профілактичного закладу встановленого зразка.

Особа з інвалідністю ІІІ групи
Заява подається особисто. Виплати будуть продовжені за умови, що середньомісячний сукупний дохід на 1-го отримувача допомоги в такій сім'ї за останні три місяці або минулий квартал не перевищує 9 444 грн/місяць.

Особа, яка не має права на пенсію
Особа, яка втратила працездатність, але не має права на пенсійну виплату та/або отримує державну соціальну допомогу відповідно до законодавства. Заява подається особисто. Виплати будуть продовжені за умови, що середньомісячний сукупний дохід на 1-го отримувача допомоги в такій сім'ї за останні три місяці або минулий квартал не перевищує 9 444 грн/місяць.

Тобто, під цю категорію підпадають особи, які досягли пенсійного віку, як наслідок втратили працездатність, але не отримують пенсію, бо не вистачає років стажу.

Важкохворі особи
Особа з тяжкими формами захворювання, що підтверджується документально (форми первинної облікової документації 027/о та/або 028/о), але якій не встановлено інвалідність Заява подається особисто.

Відповідно до положень п. 3 Порядку, на виплату допомоги на другий шестимісячний період на підставі подання заяви на призначення допомоги, також мають право

особи до 23 років, які навчаються за денною або дуальною формою здобуття освіти в закладах професійної (професійно-технічної), фахової передвищої, вищої освіти після досягнення ними 18 років і не мають власних сімей.

Має право подавати заяву особисто, якщо має фактичне місце проживання (перебування) інше ніж в батьків.

За результатами задоволення заяви однієї із вище вказаних категорій осіб допомогу буде продовжено безпосередньо заявнику. Члени їх сімей матимуть право на продовження виплат на загальних підставах і заяву доведеться подавати окремо.