Соціальна допомога на дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, грошове забезпечення батькам-вихователям і прийомним батькам. Який розмір допомоги та порядок виплати?

 

Розмір державної соціальної допомоги становить:

- 2,5 прожиткового мінімуму для дітей відповідного віку,

- для дітей з інвалідністю – 3,5 прожиткового мінімуму для дітей відповідного віку.

- для осіб з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, віком від 18 до 23 років, які навчаються у закладах загальної середньої освіти, за денною формою навчання у закладах професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, до закінчення відповідних закладів освіти розмір державної соціальної допомоги становить 2,5 прожиткового мінімуму для працездатної особи, для осіб з інвалідністю – 3,5 прожиткового мінімуму для працездатної особи.

У разі коли дитині виплачуються призначені в установленому порядку пенсія, аліменти, стипендія чи державна допомога, розмір державної соціальної допомоги (далі – ДСД) визначається як різниця між встановленим для дитини розміром ДСД та розміром зазначених виплат за попередній повний місяць на дату влаштування дитини у дитячий будинок сімейного типу або прийомну сім’ю (крім державної соціальної допомоги особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю). У цьому випадку, учасник звернення з типом «Утриманець» в анкеті має встановити ознаку «На підопічного здійснюються виплати (аліменти, пенсія, допомога, стипендія)», а в разі якщо навчається – «Навчається» (в розділі «Ознака роботи (зайнятості)»).

1.1.   Розмір грошового забезпечення

Розмір грошового забезпечення встановлюється на рівні одного прожиткового мінімуму для працездатної особи на кожну дитину-вихованця та кожну прийомну дитину і не залежить від пенсії, аліментів, стипендії чи державної допомоги на кожну дитину-вихованця та на кожну прийомну дитину.

Щомісячний сумарний обсяг грошового забезпечення батькам-вихователям розподіляється між батьками-вихователями рівними частинами за їх згодою.

Розмір державної соціальної допомоги та грошового забезпечення, що виплачується громадянам, які отримали статус особи, що проживає, працює або навчається на території населеного пункту, якому надано статус гірського, збільшується на 20 відсотків. У цьому випадку, в анкеті учасники звернення мають встановити ознаку «Особа, яка проживає і працює (навчається) на території гірського населеного пункту» в розділі «Додаткова інформація (заповнюється для всіх учасників звернення)».

Особам з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, яким встановлено інвалідністьДСД призначається незалежно від того, чи навчаються вони у закладах загальної середньої, професійної (професійно-технічної), фахової передвищої, вищої освіти, до досягнення ними 23-річного віку.

Нормативні документи:

  1. Закон України від 26.04.2001 № 2402-III «Про охорону дитинства»;
  2. Закон України від 13.01.2005 № 2342-IV «Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування»;
  3. Постанова Кабінету Міністрів України від 26.06.2019 № 552 «Деякі питання виплати державної соціальної допомоги на дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, грошового забезпечення батькам-вихователям і прийомним батькам за надання соціальних послуг у дитячих будинках сімейного типу та прийомних сім’ях за принципом "гроші ходять за дитиною", оплати послуг із здійснення патронату над дитиною та виплати соціальної допомоги на утримання дитини в сім’ї патронатного вихователя, підтримки малих групових будинків»;
  4. Постанова Кабінету Міністрів України від 02.03.2011 № 178 «Про затвердження Порядку нарахування та сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування за деякі категорії застрахованих осіб».