«Університети ІІІ віку» започатковані наказом Міністерства соціальної політики України у серпні 2011 року як соціально-педагогічна послуга для осіб похилого віку в територіальних центрах соціального обслуговування.

У Черкасах «Університет ІІІ віку» відкрито в 2011 році при відділенні денного перебування територіального центру.

Надання соціальних послуг в «Університеті ІІІ віку» було розпочато з класичних бальних танців та комп’ютерних курсів.

У 2014 році слухачі отримали можливість відвідувати заняття з художнього та театрального мистецтва, вивчати іноземні мови.

З 2019 року для слухачів «Університету ІІІ віку» започатковано проведення занять з декоративно-прикладного мистецтва.

2020 року Черкаська міська рада ухвалила міську Програму проведення культурно-просвітницьких заходів для осіб похилого віку, слухачів «Університету ІІІ віку».

В рамках заходів програми за рахунок коштів бюджету Черкаської міської територіальної громади:

- проводяться спортивно-оздоровчі заходи зі збереження та підтримки здоров’я для громадян похилого віку (сеанси спеліотерапії; пресотерапії; фітотерапії; оксигенотерапії; масажу; заняття з настільного тенісу; з йоги; з пілатесу; з аеробіки; зі скандинавської ходи; зі стретчингу; з китайської оздоровчої гімнастики Тайцзі-цюань);

- організовуються  відвідування культурно-мистецьких та дозвіллєвих закладів;

- організовуються виїзні екскурсії історичними місцями Черкащини;

- проводяться міські культурно-мистецькі та  розважальні заходи.

 

Нині на обліку в територіальному центрі перебуває 4334 осіб похилого та осіб з інвалідністю, з яких 650 осіб є слухачами «Університету третього віку». Майже 160 людей поважного віку щотижня приходять на заняття до «Університету ІІІ віку».

При «Університеті ІІІ віку» функціонує 7 факультетів, що реалізують навчальний процес за 24 напрямками:

хореографічний (народні, класичні бальні, естрадні, східні танці);

театральний (аматорський театр «Плюс», вокал, хоровий спів);

іноземних мов/лінгвістичний (українська, англійська, німецька);

комунікаційних та інформаційних технологій (комп’ютерні курси, смарт-грамотність);

психологічний (групові психологічні тренінги);

арт-терапевтичний (арт-терапія, декоративно-прикладне мистецтво); спортивно-оздоровчий) (йога, пілатес, стретчинг, тайцзі цюань, аеробіка, денсфіт, фейсбілдинг, настільний теніс, скандинавська хода).

 

Крім того слухачі «Університету ІІІ віку» відгукнулися на потреби воєнного часу, спільно з колективом територіального центру активно долучилися до волонтерської діяльності: плетуть маскувальні сітки та маскувальні костюми для передової, збирають гуманітарну допомогу, дехто з отримувачів соціальних послуг прихистив у себе вдома внутрішньо переміщених осіб.

У рамках співпраці із закладами освіти та охорони здоров’я планується відкриття при «Університеті ІІІ віку» 6 нових факультетів, що реалізовуватимуть навчальний процес за 19 новими напрямками.