Нагадуємо найпоширеніші питання взяття на облік, вчасне інформування органів соціального захисту про місце проживання, оформлення довідки ВПО та відмова від неї, отримання довідки через портал Дія.

 

  1. Чи може особа, яка переміщена в межах однієї територіальної громади, отримати довідку про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи (далі – довідка ВПО)?

Так. Відповідно до пункту 2 Порядку оформлення і видачі довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 1 жовтня 2014 р. № 509 (далі – Порядок № 509), на отримання довідки ВПО мають право особи, які після введення Указом Президента України від 24.02.2022 № 64 «Про введення воєнного стану в Україні» воєнного стану перемістилися з території адміністративно-територіальної одиниці, на якій проводяться бойові дії та яка визначена в переліку, затвердженому розпорядженням Кабінету Міністрів України від 06.03.2022 № 204 «Про затвердження переліку адміністративно-територіальних одиниць, на території яких надається допомога застрахованим особам в рамках Програми «єПідтримка» (далі – розпорядження № 204). Законодавство не конкретизує поняття «територія адміністративно-територіальної одиниці». При цьому, оскільки законодавством не встановлено обмежень куди перемістилася така особа в межах держави, переміщенням може вважатись, в тому числі, переміщення в межах територіальної громади.

Звертаємо увагу, що відповідно до частини першої статті 1 Закону України «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб» ВПО є особою, яку змусили залишити або покинути своє місце проживання у результаті або з метою уникнення негативних наслідків збройного конфлікту, тимчасової окупації, повсюдних проявів насильства, порушень прав людини та надзвичайних ситуацій природного чи техногенного характеру. Зазначені обставини вважаються загальновідомими і такими, що не потребують доведення, якщо інформація про них міститься в офіційних звітах (повідомленнях) Верховного Комісара Організації Об’єднаних Націй з прав людини, Організації з безпеки та співробітництва в Європі, Міжнародного Комітету Червоного Хреста і Червоного Півмісяця, Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, розміщених на веб-сайтах зазначених організацій, або якщо щодо таких обставин уповноваженими державними органами прийнято відповідні рішення.

 

 

  1. Внутрішньо переміщена особа зобов’язана:

 

– повідомити про зміну місця проживання структурний підрозділ з питань соціального захисту населення за новим місцем проживання протягом 10 днів з дня прибуття до нового місця проживання;

– у разі добровільного повернення до покинутого постійного місця проживання повідомити про це структурний підрозділ з питань соціального захисту населення не пізніш як за 3 дні до дня від’їзду;

– у разі виявлення подання завідомо неправдивих відомостей для отримання довідки про взяття на облік відшкодувати фактичні витрати, понесені за рахунок державного та місцевих бюджетів у результаті реалізації прав, передбачених законодавством.

 

З урахуванням статті 1215 Цивільного кодексу України соціальні виплати отримані через недобросовісність з боку їх отримувача підлягають поверненню.

Наголошуємо, що внутрішньо переміщеним особам, які повертаються до свого основного місця проживання, такі виплати будуть припинені. 

 

 

3.     Обов’язок внутрішньо переміщеної особи

Для обліку внутрішньо переміщених осіб створена Єдина інформаційна база даних про ВПО. Відповідальний за її формування та ведення – центральний орган виконавчої влади з формування та забезпечення реалізації державної політики у сфері соціального захисту населення.

 

Однак, влада поклала обов’язок підтримання цієї бази і на самих осіб. Так, за Законом України від 20.10.2014 року № 1706-VII «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб» (далі – Закон № 1706), внутрішньо переміщена особа зобов’язана повідомляти про зміну місця проживання структурний підрозділ з питань соціального захисту населення за новим місцем проживання протягом 10 днів з дня прибуття до нового місця проживання.

 

Якщо внутрішньо переміщена особа добровільно повертається на покинуте постійне місце проживання, то вона зобов’язана повідомити про це структурний підрозділ з питань соціального захисту населення за місцем отримання довідки не пізніш як за три дні до дня від’їзду (ця норма в такій редакції існує з 24.12.2015).

 

4.     Чому важливо виключити себе з обліку ВПО?

Якщо людина втратила право на отримання допомоги на проживання, то розуміє, що краще з власної ініціативи зупинити нарахування соціальних виплат, бо врешті-решт отримані безпідставно кошти доведеться колись повертати державі. 

Рано чи пізно, в процесі взаємообміну інформацією, державні органи виявлять, що   перестали існувати підстави для виплати допомоги. Тоді виплачені кошти вважатимуться надміру сплаченими сумами, тож вони будуть стягуватись з особи в добровільному або судовому порядку.

От в яких випадках за Законом № 1706 довідка про взяття на облік ВПО буде скасована, з одночасним внесенням відомостей про це до бази даних:

  1. Подача особою заяви про відмову від довідки; 
  2. Скоєння особою кримінального правопорушення; 
  3. Повернення особи до покинутого місця постійного проживання; 
  4. Виїзд особи на постійне місце проживання за кордон;
  5. Виявлення факту подання особою завідомо недостовірних відомостей.

Наслідком скасування довідки є припинення виплати допомоги на проживання. Наразі найбільш розповсюдженою підставою є повернення до покинутого місця проживання та виїзд за кордон.

 

5.     Як подати заяву про відмову від довідки ВПО?

Механізм видачі довідки про взяття на облік ВПО визначається постановою Кабінету Міністрів України від 01.10.2014 року № 509 «Про облік внутрішньо переміщених осіб». 

З того часу порядок видачі довідки зазнав багато змін. Процедура спростилася, адже отримати довідку, надати інформацію про переїзд та щодо повернення до покинутого постійного місця проживання можна, згідно з затвердженим урядом Порядком оформлення і видачі довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи (далі – Порядок), через інтернет на сайті «Дія».

Окрім того, рішення Уряду розширює можливості, якими за власним вибором може скористатись внутрішньо переміщена особа, щоб повідомити про повернення до покинутого постійного місця проживання: 

– подати повідомлення за місцем отримання довідки;

– подати повідомлення після повернення до покинутого постійного місця проживання;

– подати повідомлення через Портал Дія.

 

6.     Коли, кого і як треба завчасно повідомляти про зміну місця проживання?

Внутрішньо переміщена особа зобов’язана вчасно повідомляти територіальний підрозділ соціального захисту про зміну місця свого фактичного проживання та про повернення до постійного місця проживання. Це зазначає Закон № 1706. 

Слід зазначити, що:

  • Якщо переселенець змінює місце проживання, то він зобов’язаний повідомити (протягом 10 днів) про це територіальний підрозділ соцзахисту за новою адресою
  • Якщо переселенець добровільно повертається до покинутого постійного місця проживання, то він зобов’язаний повідомити (не пізніше як за три дні до від’їзду) – той підрозділ, який видав довідку ВПО, 

Це було зазначено в Законі № 1706 ще 24.12.2015, а конкретизовано в Порядку 08.06.2016.

Рішення про скасування дії довідки відповідно до статті 12 Закону № 1706 приймає керівник уповноваженого органу за місцем проживання особи. ​

 

  1. Чи необхідно щоразу поновлювати довідку ВПО у разі зміни особою фактичного місця проживання/перебування? Чи впливає це на виплату їй допомоги відповідно до Порядку № 332?

Відповідно до пункту 2 частини другої статті 9 Закону України «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб» ВПО зобов’язана повідомляти про зміну місця проживання структурний підрозділ з питань соціального захисту населення районних, районних у місті Києві державних адміністрацій, виконавчих органів міських, районних у містах (у разі утворення) рад за новим місцем проживання протягом 10 днів з дня прибуття до нового місця проживання. Згідно з пунктом 9 Порядку № 509 у разі зміни фактичного місця проживання/перебування особа звертається за видачею довідки до уповноваженого органу за місцем фактичного проживання/перебування, а раніше видана їй довідка вилучається, про що вносяться відповідні зміни до бази даних ВПО. Взяття на облік такого заявника здійснюється без додаткового подання заяви про взяття на облік і документів, зазначених в пунктах 3 і 4 Порядку № 509.

Тобто, особа зобов’язана звернутись до уповноваженого органу в разі зміни фактичного місця проживання/перебування для «поновлення» довідки ВПО. Таке «поновлення» довідки ВПО не впливає на виплату допомог, оскільки статус особи не змінюється (крім виплат, які напряму стосуються конкретного місця проживання/перебування).

 

  1. Чи можна зазначати як фактичне місце проживання ВПО адресу комунальних підприємств, установ та організацій?

Відповідно до пункту 3 Порядку № 509 як фактичне місце проживання/перебування не можуть зазначатися адреси (місцезнаходження) органів державної влади, місцевого самоврядування, юридичних осіб публічного права, їх підрозділів, будь-яких інших приміщень, за якими внутрішньо переміщені особи фактично не проживають.

Таким чином, якщо особи фактично проживають наприклад у санаторіях, реабілітаційних центрах, будинках інтернатах, закладах освіти, територіальних центрах тощо - можуть зазначатися адреси зазначених установ та закладів.

 

  1. Як отримати довідку ВПО через портал Дія?

Подати заяву через мобільний додаток Портал Дія в електронній формі.

Заяву може подати ВПО, якій присвоєно реєстраційний номер облікової картки платника податків:

- повнолітня

- неповнолітня.

Для дітей подання заяви про взяття їх на облік можливе лише за наявності Е-свідоцтва про народження.

  • Е-свідоцтво про народження – це відображення в електронному вигляді інформації, що міститься у свідоцтві про народження таких дітей, виготовленому на паперовому бланку.

 

Щоб подати заяву через моільний додаток порталу Дія треба:

встановити мобільний додаток Порталу Дія на електронний пристрій (критерії пристрою мають підтримувати використання такого додатка)

підключитись до Інтернету

увімкнути функцію геолокації

пройти електронну ідентифікацію та автентифікацію з використанням:

інтегрованої системи електронної ідентифікації,

електронного підпису, що базується на кваліфікованому сертифікаті електронного підпису,

або інших засобів електронної ідентифікації, які дають змогу однозначного встановлення особи.

Заповнення форм (полів) заяви здійснюється автоматично.

Формування заяви припиняється, якщо зазначені в заяві відомості:

надані не в повному обсязі;

не відповідають відомостям інформаційно-комунікаційних систем, зазначених у цьому пункті;

  • не відповідають вимогам арифметичного та формато-логічного контролю.

 

За достовірність відомостей у заяві відповідає виключно заявник.

 

Будь-яких інших заяв, документів чи відомостей для отримання довідки не вимагається, якщо заяву подано в електронній формі (Портал Дія).

 

Аби отримати довідку ВПО про взяття на облік, необхідно сформувати електронну довідку засобами Порталу Дія, що підтверджує факт внутрішнього переміщення та взяття на облік такої особи.