З квітня 2024 року Кабмін запроваджує новий вид допомоги на дітей за програмою «Дитина не одна». Йдеться про дітей, які залишились без батьків, але не набули статусу дитини-сироти чи дитини, позбавленої батьківського піклування. Гроші отримуватимуть люди, які тимчасово взяли таких дітей до себе – родичі, знайомі, а також якщо дитину прихистила названа сім'я чи дитячий будинок сімейного типу.

 

Докладніше про цю допомогу, перелік осіб, яким вона призначається та необхідних документів розповідає заступниця директора департаменту соціальної політики – начальник управління соціальної допомоги та компенсаційних виплат Катерина Бінусова.

 

«Дитина не одна» – це тимчасова допомога на дітей, щодо яких встановлено факт відсутності батьківського піклування та які тимчасово влаштовані в сім’ї родичів, знайомих, прийомну сім’ю або дитячий будинок сімейного типу.

 

Відповідно до Порядку призначення і виплати тимчасової допомоги, що затверджений постановою КМУ від 22.03.2024 № 331, допомога призначається на строк тимчасового влаштування дитини, але не більше як на 6 місяців, у разі:

* смерті або загибелі батьків або одного з батьків у разі, коли інший з батьків не виконує своїх обов’язків;

* невиконання батьками своїх обов’язків з причин перебування батьків або одного з батьків у разі, коли інший з батьків не виконує своїх обов’язків, на територіях, які з 24 лютого 2022 р. перебувають в тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні)/тимчасово окупованій території;

* перебування батьків або одного з батьків у разі, коли інший з батьків не виконує своїх обов’язків, у розшуку як зниклих безвісти за особливих обставин або визнання такими, що зникли безвісти за особливих обставин (відсутності свідоцтва про смерть батьків дитини);

* якщо батьки або один з батьків у разі, коли інший з батьків не виконує своїх обов’язків, є військовополоненими (перебувають у полоні держави-агресора);

* позбавлення батьків або одного з батьків у разі, коли інший з батьків не виконує своїх обов’язків, особистої свободи (затримання, взяття у заручники) органами влади держави-агресора (її окупаційних адміністрацій та збройних формувань);

* тимчасового влаштування дитини, щодо якої встановлено факт відсутності батьківського піклування, у прийомну сім’ю або дитячий будинок сімейного типу.

Допомога призначається за заявою особи, до якої тимчасово влаштована дитина, до якої додаються:

* копія свідоцтва про народження дитини;

* копія наказу служби у справах дітей про тимчасове влаштування дитини;

* медичний висновок про дитину з інвалідністю віком до 18 років (за наявності);

* довідка про присвоєння реєстраційного номеру платника податків;

* номер банківського рахунку в форматі IBAN.

 

Діти віком 14-18 років, які навчаються за денною або дуальною формою навчання в закладах професійної, фахової передвищої, вищої освіти, мають право звертатись за призначенням та подовженням допомоги особисто, якщо їх місце проживання інше, ніж в особи, до якої її тимчасово влаштовано.

 

Розмір допомоги складає 2,5 прожиткового мінімуму для дітей відповідного віку на кожну дитину (дітям з інвалідністю – 3,5 прожиткового мінімуму). У 2024 році такі виплати становлять:

  • діти до 6 років – 6407, 50 гривень (що мають інвалідність – 8970, 50 гривень)
  • діти від 6 до 18 років – 7990 гривень (що мають інвалідність – 11186 гривень)