Зміни до порядку направлення дітей – жителів Черкас, які потребують особливої соціальної уваги та підтримки, до дитячих закладів оздоровлення та відпочинку за рахунок коштів міського бюджету затвердили на засіданні виконавчого комітету.

 

Зокрема, уточнено перелік документів, які необхідно подати до департаменту для оздоровлення дітей та наголошено на відповідальності  батьків, якщо вони доставляють дітей до оздоровчого закладу самі.

 

Відтепер, згідно з Порядком, разом з іншими документами необхідно буде подати довідку, яка підтверджує зареєстроване місце проживання чи навчання дитини в Черкасах.

 

Також зазначено, що в разі самостійного супроводження батьками, іншими законними представниками дітей до або з місць оздоровлення та відпочинку персональна відповідальність за життя і здоров’я дітей до передачі їх працівникам відповідного дитячого закладу оздоровлення та відпочинку покладається на батьків, інших законних представників. 

 

Зазначимо, що оздоровлення та відпочинок дітей здійснюється в межах Програми соціальної підтримки сімей м. Черкаси на 2021-2025 роки.

 

 

                                               ПОРЯДОК

направлення дітей – жителів Черкас, які потребують особливої соціальної уваги та підтримки, до дитячих закладів оздоровлення та відпочинку за рахунок коштів міського бюджету, передбачає наступне.

 

1.2. Право на оздоровлення та відпочинок за рахунок коштів міського бюджету один раз на рік мають діти віком від 7 до 18 років, які зареєстровані, навчаються в закладах освіти м. Черкаси, потребують особливої соціальної уваги та підтримки і належать до таких категорій:

  • діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування;
  • діти осіб, визнаних особами з інвалідністю внаслідок війни відповідно до пунктів 11-14 частини другої статті 7 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», діти осіб, визнаних учасниками бойових дій відповідно до пунктів 19-24 частини першої статті 6 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» та діти ветеранів війни, які брали участь у бойових діях в Афганістані;
  • діти, один із батьків яких загинув (пропав безвісти) у районі проведення антитерористичних операцій, здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях, під час здійснення заходів, необхідних для забезпечення оборони України, у зв’язку з військовою агресією Російської Федерації проти України, бойових дій чи збройних конфліктів або помер внаслідок поранення, контузії чи каліцтва, одержаних у районі проведення антитерористичних операцій, здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях, під час здійснення заходів, необхідних для забезпечення оборони України, у зв’язку з військовою агресією Російської Федерації проти України, бойових дій чи збройних конфліктів; діти загиблих (померлих) осіб, визначених у частині першій статті 101 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»;
  • діти, один із батьків яких загинув під час масових акцій громадянського протесту або помер внаслідок поранення, контузії чи каліцтва, одержаних під час масових акцій громадянського протесту;
  • діти, зареєстровані як внутрішньо переміщені особи;
  • рідні діти батьків-вихователів або прийомних батьків, які проживають в одному дитячому будинку сімейного типу або в одній прийомній сім’ї;
  • діти, які взяті на облік службами у справах дітей як такі, що перебувають у складних життєвих обставинах;
  • діти з інвалідністю, здатні до самообслуговування та які не мають медичних протипоказань для перебування у закладах оздоровлення та відпочинку без супроводу одного з батьків або законного представника;
  • діти, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи;
  • діти, які постраждали внаслідок стихійного лиха, техногенних аварій, катастроф;
  • діти з багатодітних сімей;
  • діти з малозабезпечених сімей;
  • діти, батьки яких загинули від нещасного випадку на виробництві або під час виконання службових обов’язків, у тому числі діти журналістів, які загинули під час виконання службових обов’язків;
  • діти, одному з батьків яких встановлено інвалідність I або II групи;
  • талановиті та обдаровані діти – переможці міжнародних, всеукраїнських, обласних, міських, районних олімпіад, конкурсів, фестивалів, змагань, спартакіад, відмінники навчання, лідери дитячих громадських організацій;
  • діти – учасники дитячих творчих колективів та спортивних команд;
  • діти із сімей, батьки яких брали/беруть участь у відсічі і спротиві збройній агресії Російської Федерації.

Послуга з оздоровлення та відпочинку в дитячих закладах оздоровлення та відпочинку за рахунок коштів міського бюджету надається дитині за умови, що така послуга не надавалася їй у поточному році за рахунок державного чи обласного бюджетів.

1.3. Строк перебування дитини в дитячому закладі оздоровлення та відпочинку становить 14 днів (відпочинкова зміна).

 

  1. Організація надання послуг з оздоровлення та відпочинку в дитячих закладах оздоровлення та відпочинку

2.1 Для отримання послуги з оздоровлення та відпочинку в дитячому закладі оздоровлення та відпочинку один з батьків дитини або законний представник (опікун, піклувальник) подає до департаменту соціальної політики Черкаської міської ради (далі – департамент) заяву, що містить згоду на збір та обробку персональних даних, копію свідоцтва про народження дитини, копію документа, що посвідчує особу дитини (за наявності), документ, який підтверджує реєстрацію місця проживання чи навчання в закладі освіти                       м. Черкаси.

Додатково подаються такі документи:

2.1.1. Для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування:

копія документа, що підтверджує статус дитини-сироти або дитини, позбавленої батьківського піклування.

2.1.2. Для дітей осіб, визнаних особами з інвалідністю внаслідок війни відповідно до пунктів 11-14 частини другої статті 7 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», осіб, визнаних учасниками бойових дій відповідно до пунктів 19-24 частини першої статті 6 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», та дітей ветеранів війни, які брали участь у бойових діях в Афганістані:

копія посвідчення учасника бойових дій батька/матері або особи з інвалідністю внаслідок війни батька/матері, виданого у встановленому законодавством України порядку.

2.1.3. Для дітей, один із батьків яких загинув (пропав безвісти) у районі проведення антитерористичних операцій, здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримуванні збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях, під час здійснення заходів, необхідних для забезпечення оборони України, у зв’язку з військовою агресією Російської Федерації проти України, бойових діях чи збройних конфліктів або помер внаслідок поранення, контузії чи каліцтва, одержаних у районі проведення антитерористичних операцій, здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях, під час здійснення заходів, необхідних для забезпечення оборони України, у зв’язку з військовою агресією Російської Федерації проти України, бойових дій чи збройних конфліктів, а також дітей загиблих (померлих) осіб, визначених у частині першій статті 101 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»:

копія посвідчення члена сім’ї загиблого (померлого) ветерана війни, виданого у встановленому законодавством України порядку, або довідка, яка підтверджує, що один із батьків загинув (пропав безвісти).

2.1.4. Для дітей, один із батьків яких загинув під час масових акцій громадянського протесту або помер внаслідок поранення, контузії чи каліцтва, одержаних під час масових акцій громадянського протесту:

копія посвідчення члена сім’ї загиблого (померлого) учасника масових акцій громадянського протесту, виданого у встановленому законодавством України порядку. 

2.1.5. Для дітей, зареєстрованих як внутрішньо переміщені особи:

копія довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи.

2.1.6. Для рідних дітей батьків-вихователів або прийомних батьків, які проживають в одному дитячому будинку сімейного типу або в одній прийомній сім’ї:

копія документа про створення дитячого будинку сімейного типу або прийомної сім’ї.

2.1.7. Для дітей, взятих на облік службами у справах дітей, як такі, що перебувають у складних життєвих обставинах:

довідка про перебування на обліку у службі у справах дітей.

2.1.8. Для дітей з інвалідністю (здатних до самообслуговування та які не мають медичних протипоказань для перебування у закладах оздоровлення та відпочинку без супроводу одного з батьків або законного представника):

копія посвідчення (довідки виданої замість посвідчення) отримувача державної соціальної допомоги відповідно до Закону України «Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю» або копія медичного висновку лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я про встановлення інвалідності.

2.1.9. Для дітей, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи:

копія посвідчення дитини, постраждалої внаслідок Чорнобильської катастрофи.

2.1.10. Для дітей, які постраждали внаслідок стихійного лиха, техногенних аварій, катастроф:

копії документів, що підтверджують настання надзвичайної ситуації техногенного, природного, соціального або воєнного характеру, які призвели до порушення нормальних умов життєдіяльності дитини.

2.1.11.  Для дітей з багатодітних сімей:

копія посвідчення (довідки виданої замість посвідчення) дитини з багатодітної сім’ї.

2.1.12. Для дітей з малозабезпечених сімей, які відповідно до законодавства одержують державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям:

копія довідки про одержання державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім’ям із зазначенням терміну призначення такої допомоги.  

2.1.13. Для дітей, батьки яких загинули від нещасного випадку на виробництві або під час виконання службових обов’язків, у тому числі дітей журналістів, які загинули під час виконання службових обов’язків:

копія документа, що підтверджують смерть одного з батьків дитини  внаслідок нещасного випадку на виробництві або під час виконання службових обов’язків.

2.1.14. Для дітей, одному з батьків яких встановлено інвалідність І або ІІ групи:

копія документа, який підтверджує встановлення І або ІІ групи інвалідності одному з батьків.

2.1.15. Для талановитих та обдарованих дітей – переможців міжнародних, всеукраїнських, обласних, міських, районних олімпіад, конкурсів, фестивалів, змагань, спартакіад, відмінників навчання, лідерів дитячих громадських організацій:

копія посвідчення, диплому, грамоти або іншого документу, що підтверджують успішність у навчанні (табель за останній навчальний рік) або громадську діяльність, звання лауреата, дипломанта, переможця олімпіади, конкурсу, фестивалю, змагання, спартакіади міжнародного, всеукраїнського, обласного, міського, районного рівнів (І-ІІІ особисте або командне місце), отриманих впродовж поточного або року, що передував поданню заяви;

клопотання керівного органу дитячої громадської організації (за наявності).

2.1.16. Для дітей – учасників дитячих творчих колективів та спортивних команд:

копія посвідчення, диплому, грамоти або іншого документу, що підтверджують досягнення, звання лауреата, дипломанта, переможця олімпіади, конкурсу, фестивалю, змагання, спартакіади, інших наукових, освітніх, культурно-мистецьких, спортивних заходів міжнародного, всеукраїнського, обласного, міського, районного рівнів (І-ІІІ командне місце), отриманого впродовж поточного року або року, що передував поданню заяви;

список учасників творчого колективу (спортивної команди), завірений керівником закладу, колективу.

2.1.17 Для дітей із сімей батьки яких беруть/брали участь у відсічі і спротиві збройній агресії Російської Федерації:

документи, що підтверджують безпосередню участь особи у заходах, необхідних для забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави у зв’язку з військовою агресією Російської Федерації проти України.

У разі, якщо прізвище батька (матері) та дитини різні подається документ, який підтверджує зміну прізвища. 

При собі заявник повинен мати документ, який посвідчує його особу та оригінали документів, які він подає для оздоровлення (відпочинку) дитини.

У випадку надання зазначених документів іноземною мовою додається переклад документа українською мовою.

2.2. Право на першочергове оздоровлення та відпочинок мають діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування; діти, один із батьків яких загинув (пропав безвісти) у районі проведення антитерористичної операції і заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях, під час здійснення заходів, необхідних для забезпечення оборони України, у зв’язку з військовою агресією Російської Федерації проти України або помер внаслідок поранення, контузії чи каліцтва, одержаних у районі проведення антитерористичної операції і заходах із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях, під час здійснення заходів, необхідних для забезпечення оборони України, у зв’язку з військовою агресією Російської Федерації проти України; діти, один із батьків, яких загинув під час масових акцій громадянського протесту або помер внаслідок поранення, контузії чи каліцтва, одержаних під час масових акцій громадянського протесту; діти, батьки, яких загинули від нещасного випадку на виробництві або під час виконання службових обов’язків; діти з інвалідністю; діти, взяті на облік службами у справах дітей як такі, що перебувають у складних життєвих обставинах.

2.3 За результатами розгляду заяв батьків або осіб, які їх замінюють, щодо направлення дітей до дитячих закладів оздоровлення та відпочинку, а також документів, передбачених пунктом 2.1 цього розділу, департамент забезпечує формування і затвердження списків дітей, які потребують оздоровлення та відпочинку в дитячих закладах оздоровлення та відпочинку, про що видається відповідний наказ.

Документи, що є підставою для направлення дітей до дитячих закладів оздоровлення та відпочинку, зберігаються у департаменті протягом 3-х років.

2.4. До дитячого закладу оздоровлення та відпочинку діти можуть прибувати з батьками, іншими законними представниками або у складі груп з особами, які їх супроводжують.

2.5. З метою забезпечення формування і відправлення груп дітей, департаментом видається наказ про направлення дітей до дитячих закладів оздоровлення та відпочинку (далі – наказ).

Наказом визначаються посадові особи, які забезпечують організацію перевезення дітей до цих закладів та за необхідності у зворотному напрямку, та затверджується список дітей, які направляються до дитячого закладу оздоровлення та відпочинку (далі – список дітей).

У разі самостійного супроводження батьками, іншими законними представниками дітей до або з місць оздоровлення та відпочинку персональна відповідальність за життя і здоров’я дітей до передачі їх працівникам відповідного дитячого закладу оздоровлення та відпочинку покладається на батьків, інших законних представників. 

2.6. Після затвердження списків дітей, відповідальні посадові особи департаменту, на яких покладено обов’язки щодо підбору та направлення дітей до дитячих закладів оздоровлення та відпочинку, проводять збори батьків, інших законних представників, під час яких обговорюють питання організації перевезення та перебування дітей у дитячому закладі оздоровлення та відпочинку.

2.7. Перед від’їздом до закладу оздоровлення та відпочинку діти повинні пройти медичний огляд в установленому законодавством порядку та отримати медичну довідку за формою № 079/о, затверджену наказом Міністерства охорони здоров’я України.

2.8. Організація проїзду груп дітей та супроводжуючих до дитячого закладу оздоровлення та відпочинку та у зворотному напрямку проводиться за кошти батьків, інших законних представників або за рахунок інших джерел, не заборонених законодавством. Батьки, інші законні представники дають письмову згоду на збір відповідної суми коштів для забезпечення проїзду та супроводу дітей до місця оздоровлення чи відпочинку та у зворотному напрямку.

 

  1. Розрахунок за надані дитячими закладами

оздоровлення та відпочинку послуги

3.1. Надання послуг з оздоровлення та відпочинку дітей в дитячих закладах оздоровлення та відпочинку здійснюється відповідно до договору, укладеного за результатами проведення процедури закупівлі відповідно до законодавства в сфері публічних закупівель (далі – договір).

3.2. Оплата за надані дитячими закладами послуги з оздоровлення та відпочинку дітей здійснюється департаментом по КПКВК 0813140 «Оздоровлення та відпочинок дітей (крім заходів з оздоровлення дітей, що здійснюються за рахунок коштів на оздоровлення громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи)».

3.3. Оплата за надані послуги з оздоровлення та відпочинку дітей здійснюється у безготівковій формі шляхом перерахування коштів на розрахунковий рахунок дитячих закладів оздоровлення  та відпочинку на підставі актів приймання-передачі наданих послуг (далі – Акт) на умовах відстрочки платежу до 5 (п’яти) банківських днів з моменту підписання Акту уповноваженими сторонами. У разі затримки бюджетного фінансування розрахунок здійснюється протягом 5 (п’яти) банківських днів з дати отримання Замовником коштів на свій реєстраційний рахунок.