Роз’яснює заступниця директора департаменту – начальниця управління у справах ветеранів війни та надання соціальних гарантій Валентина Литвинович.
📊 При визначенні мінімального та максимального розміру пенсії за віком, розміру надбавок, підвищень, додаткової пенсії, цільової грошової допомоги, пенсії за особливі заслуги перед Україною та інших доплат до пенсії, враховується розмір прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність. Цей механізм діє відповідно до статті 28 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування»
🧮 У порядку, встановленому законодавством України, органи Пенсійного фонду України здійснюють перерахунки пенсій зокрема, при зміні розміру прожиткового мінімуму, визначеного законом про Державний бюджет України на відповідний рік.
📈 Відповідно до статті 7 Закону «Про Державний бюджет України на 2024 рік» 1 січня 2024 року збільшено розмір прожиткового мінімуму. Тепер він становить 2361,00 грн.
📄При цьому пунктом 8 розділу «Прикінцеві положення» Закону встановлено, що перерахунок пенсій, надбавок, підвищень та інших доплат до пенсії, який здійснюється з урахуванням розміру прожиткового мінімуму, встановленого Законом на 1 січня 2024 року, проводиться з 1 березня 2024 року разом зі здійсненням щорічної індексації пенсій, передбаченої частиною другою статті 42 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування».
🏷 Отже, з 1 березня 2024 року буде проведена щорічна індексація пенсій та перерахунок пенсії у разі зміни прожиткового мінімуму.
📎 У разі призначення пенсії з 1 січня 2024 року до 1 березня 2024 року при обчисленні пенсії застосовується прожитковий мінімум, встановлений з 01.01.2024 року, тобто 2361,00 грн.